Θα βγουν στο δρόμο οι γονείς του Θανάση

Προειδοποίηση στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι θα προβούν σε δημόσιες διαμαρτυρίες με φωτογραφίες του νεκρού παιδιού τους σε πλακάτ, απευθύνουν οι γονείς του 26χρονου αρχιτέκτονα Θανάση Νικολάου από την Αυστραλία, κάτοικου  Λεμεσού, που βρέθηκε μυστηριωδώς νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.
Σε χθεσινή συγκλονιστική επιστολή τους προς τον κ. Κληρίδη, που κοινοποίησαν μεταξύ άλλων και στην πρεσβεία της Αυστραλίας στη Λευκωσία, η Ανδριάνα και ο Χαράλαμπος Νικολάου, ζητούν επιτακτικά να εκδοθεί επιτέλους από τους δύο ποινικούς ανακριτές, μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια, το τελικό πόρισμα για τον θάνατο του γιου τους, που επιμένουν ότι ήταν προμελετημένη δολοφονία, συνδεδεμένη με συστηματικό bullying στο στρατό, θύμα του οποίου ήταν ο Θανάσης.

Πότε είναι «το συντομότερο δυνατό;»

Η επιστολή των χαροκαμένων γονιών του Θανάση Νικολάου προς τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι η ακόλουθη: «Αναφερόμαστε στην επιστολή μας με ημερομηνία, 12.12.20013 όπου ζητήσαμε αντίγραφο του φακέλου της έρευνας που διενέργησαν οι ποινικοί ανακριτές για την έκδοση του πορίσματος σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του παιδιού μας, προς πλήρη ενημέρωση μας. Αντί αυτού, μετά από παράπονα που κάναμε αγανακτισμένοι στην βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου στις 22.01.2014, και μετά από επικοινωνία που είχε με το γραφείο σας, την ίδια μέρα πήραμε επιστολή σας, υπογραμμένη από την κ. Κλεόπα, όπου αναφέρει:  “Στις 10.01.2014 με επιστολή μας προς τους ποινικούς ανακριτές, υποδείξαμε σε αυτούς ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις σύμφωνα με τους όρους εντολής τους το συντομότερο δυνατό”.  Διερωτόμαστε, το “συντομότερο δυνατό”, πότε θα είναι; Έχουν περάσει ενεά ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο και τρία από τον διορισμό τους! Είναι πρωτάκουστο! Είναι απαράδεκτο! Ή μήπως δεν ήταν οι κατάλληλοι για την συγκεκριμένη υπόθεση και γι αυτό ροκανίζουν τον χρόνο;».
«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε»

«Στις 29.01.2014, σας στείλαμε επιστολή και ζητούσαμε συνάντηση μαζί σας για να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την αξιοπιστία τους (των ποινικών ανακριτών), διότι:  Αντί για συνεργασία μεταξύ μας, συνέβη το αντίθετο.  Ούτε αξιολόγησαν τα πολύ σοβαρά ευρήματα όπως το DNA τριών άγνωστων ανδρών που βρέθηκε στα ρούχα του αδικοχαμένου παιδιού μας και θα έδινε φως.  Δυστυχώς όμως, το αίτημα μας για τη συνάντηση, δεν έγινε αποδεκτό και μας αγνοήσατε.
»Εν όψη των τραγικών γεγονότων, σας προειδοποιούμε ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φτάσουμε στη δικαίωση. Θα αρχίσουμε με διαμαρτυρίες ΔΗΜΟΣΙΩΣ, με τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού μας σε πλακάτ, για να δει ο κόσμος το δράμα που ζούμε.     Η υπομονή μας έξαντλήθηκε και δεν αντέχουμε άλλο, την οργή και τον πόνο. Είναι παιδί που χάσαμε και όχι σκυλί.  (Πρόσφατα, έγινε ολόκληρος σάλος για ένα σκύλο!). Ενώ, για το παιδί μας, δεν έκαναν τίποτε!  Έλεος πια! Γι’ αυτό θα μας χάσει κι ο Θεός με τα τόσα κακά που μας έρχονται!».

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/114815#sthash.JNdnHDkV.dpuf

Περισσότερα για την ίδια υπόθεση:

Εννιά χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο του 26χρονου αρχιτέκτονα Θανάση Νικολάου από την Αυστραλία, κάτοικου  Λεμεσού που στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 και ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά, βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, οι γονείς του Χαράλαμπος και Ανδριάνα και τα τρία αδέλφια του, συνεχίζουν να σηκώνουν τον δικό τους σταυρό στον αγώνα τους για δικαίωση του αγαπημένου τους.

Επιμένουν ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε και περιμένουν ακόμα(!) το τελικό πόρισμα των ποινικών ανακριτών, που η κυβέρνηση διόρισε πριν τρία χρόνια για διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του. Τονίζουν σε αμέτρητες επιστολές τους προς κρατικούς αξιωματούχους και βουλευτές όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ότι «ο βαρύς και αβάσταχτος πόνος στην ψυχή τους, δεν απαλύνεται με τίποτα, για το αδικοχαμένο και αδικαίωτο παιδί τους».
«Βίος αβίωτος» στο στρατό

Η οικογένεια υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι ο νεαρός, είναι θύμα δολοφονίας. Σε μια από τις επιστολές της Ανδριάνας Νικολάου, γίνεται αναφορά σε «αβίωτο βίο» του γιου της στο στρατό», σε «σοβαρά προβλήματα που είχε με τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του», σε «ψυχολογικό πόλεμο» και «εμπαιγμούς» σε βάρος του επειδή ήταν πτυχιούχος και παιδί επαναπατρισθείσας οικογένειας με διαφορετική νοοτροπία και «επειδή είδε και γνώριζε πράγματα και καταστάσεις».

Πού είναι το τελικό πόρισμα;

Το δεύτερο πόρισμα για την τραγική αυτή υπόθεση που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη 2012, από τους δύο ποινικούς ανακριτές που μετά από επιμονή της οικογένειας του θύματος διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2011, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο θάνατος πιθανώς να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια». Στο πόρισμά τους οι δύο ποινικοί ανακριτές εισηγούνται «επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, στη βάση των νέων δεδομένων και διερεύνηση του ενδεχομένου, ο θάνατος του Αθανασίου Νικολάου να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».
Έτσι λοιπόν, μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, που προφανώς θεωρούσε ότι έπρεπε να δοθούν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.5.2013 εξουσιοδότησε εκ νέου τους ίδιους ποινικούς ανακριτές να διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του άτυχου 26χρονου «και να υποβάλουν ολοκληρωμένο τελικό πόρισμα με σαφείς και τεκμηριωμένες τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις τους».
Αλλά, ένα σχεδόν χρόνο μετά τη νέα εντολή που πήραν, οι ποινικοί ανακριτές δεν υπέβαλαν το τελικό τους πόρισμα και η οικογένεια Νικολάου έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής.
Ήδη, με επιστολή τους στις 24.6.2013 προς το Υπουργικό Συμβούλιο, οι γονείς του θύματος, είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα των ποινικών ανακριτών να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Η επιστολή τους αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν οι ποινικοί ανακριτές οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά, είχαν κατά τη γνώμη μας την ικανότητα και τη θέληση να υποβάλουν ολοκληρωμένο τελικό πόρισμα, θα το έκαναν από την πρώτη φορά. Φτάνουν οι εμπαιγμοί. Μήπως επειδή δεν είμαστε επώνυμα πρόσωπα, δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα για να εξιχνιαστεί η τραγική μας υπόθεση σωστά και δίκαια; Θέλουμε την αλήθεια, η οποία θα λάμψει μόνον μέσα από ενδελεχείς έρευνες και σωστές ανακρίσεις από εξειδικευμένους και αξιόπιστους του C.I.D. Είναι παιδί που χάσαμε τόσον άδικα στα καλά καθούμενα και όχι σκυλί».

Η γραφειοκρατία και η διαφθορά

Σε επιστολή της ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2013, προς το νέο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, η οικογένεια Νικολάου ερωτά πού κωλυσιεργεί αυτή η τραγική υπόθεση. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας πληροφορούμε ότι ο πόνος για τον τρόπο που χάσαμε το αδικοχαμένο παιδί μας, δεν απαλύνεται με τίποτε. Η οργή και η αγανάκτησή μας αυξάνεται καθημερινά για τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίζονται την τραγική μας υπόθεση. Μας βασανίζουν για οκτώ ολόκληρα χρόνια για να μάθουμε την αιτία θανάτου του παιδιού μας και να εκδώσουν το τελικό πόρισμα. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Έχουμε ιερό καθήκον προς το παιδί μας, που έχασε άδικα τη ζωή του με βίαιο και μαρτυρικό θάνατο, ενώ υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο γιος μας είχε έλθει στην Κύπρο από την άλλη άκρη της γης με τον διακαή πόθο να υπηρετήσει την πατρίδα των γονιών του, ενώ στην Κύπρο πολλοί άλλοι αποφεύγουν τη στράτευση. Και αντί να τον τιμήσουν, του αφαίρεσαν τη ζωή και τον υποτίμησαν με το στίγμα της αυτοκτονίας. Αναμένουμε με αγωνία το τελικό πόρισμα για να δικαιώσουμε το άτυχο παιδί μας, να δικαιωθούμε και να απαλυνθεί ο πόνος που μας βασανίζει και μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που συνεχίζει να υπάρχει».

Γ. Εισαγγελέας: To συντομότερο

Η τελευταία απάντηση προς τους γονείς του Θανάση Νικολάου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014. Την υπογράφει η Έλενα Κλεόπα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας για τον Γενικό Εισαγγελέα και έχει ως εξής: «Όπως ήδη γνωρίζετε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.5.2013 εξουσιοδότησε εκ νέου τους ποινικούς ανακριτές ώστε να διεξάγουν περαιτέρω ανακρίσεις σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του παιδιού σας, ώστε με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου να υποβάλουν σαφείς και στοιχειοθετημένες εισηγήσεις πάντα σε σχέση με τα αίτια θανάτου. Στις 10.1.2014 με επιστολή μας προς τους ποινικούς ανακριτές υποδείξαμε σε αυτούς ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις σύμφωνα με τους όρους εντολής τους το συντομότερο δυνατόν. Μόλις μας παραδοθεί το ολοκληρωμένο πόρισμα των ανακριτών και μελετηθεί από το Γραφείο μας, θα σας ενημερώσουμε άμεσα».
*Να σημειώσουμε ότι οι γονείς του Θανάση Νικολάου ζήτησαν από τον Ιανουάριο 2014 συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεχτό.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/110942#sthash.LXZo9a1U.dpuf

Advertisements

One thought on “Θα βγουν στο δρόμο οι γονείς του Θανάση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s