Στους αιώνες των αιώνων… Εθνική φρουρά;

από δεύτερη ανάγνωση

Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Άμυνας δεν πρωτοτύπησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο θέμα της λεγόμενης φυγοστρατίας. Όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, παραμονές της κατάταξης των νεοσυλλέκτων απήγγειλε το ίδιο τροπάρι σε σχέση με το ζήτημα. Έτσι, τον ακούσαμε να λέει στην εκπομπή «Αμύνεσθε περί πάτρις» στις 7 περασμένου Ιουλίου ανάμεσα σ’ άλλα, ότι οι μητέρες που θα στείλουν τα παιδιά τους στην Εθνική φρουρά πρέπει να νιώθουν περήφανες, που αυτά θα υπηρετήσουν την πατρίδα, σε αντίθεση με αυτούς που αρνούνται να το πράξουν.

Δεν επιθυμούμε να ασχοληθούμε εδώ με το θέμα τί σημαίνει υπηρεσία προς την πατρίδα ή ακόμα και με το τί σημαίνει πατρίδα,έννοιες στις οποίες προφανώς οι εκάστοτε υπουργοί Άμυνας ταυτίζουν μόνο με στρατιωτική εκπαίδευση.

Η κατάσταση, όμως, φαίνεται ότι έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε έννοια λογικής, αλλά και δημοκρατικότητας. Ο στρατός και η εθνική φρουρά, παρά είναι στο απυρόβλητο σ’ αυτόν τον τόπο. Μετά από τόσα ατυχήματα, ξυλοδαρμούς και το κυριότερο αυτοκτονίες νέων, κανείς δεν ασχολείται πραγματικά και ουσιαστικά με το θέμα. Το σίγουρο είναι πως αν κάποια απ’ αυτά τα ατυχή συμβάντα, συνέβαιναν σε άλλους χώρους, π.χ. σχολεία, θα χαλούσε ο κόσμος και θα έστηναν τους πάντες και κυρίως εκπαιδευτικούς στο σκαμνί. Ας πούμε πως το ατύχημα που συνέβηκε στο τάγμα 211 στο στρατόπεδο στην Προδρόμου το περασμένο καλοκαίρι συνέβαινε σε ένα σχολικό χώρο που υπήρχε εργοτάξιο, θα έβγαιναν οι οργανωμένοι γονείς και όλοι η κοινωνία εναντίον του Υπουργείου Παιδείας ή και των εκπαιδευτικών, που δεν παιδονομούν σωστά. Όταν κατά τη δεύτερη έξοδο των νεοσυλλέκτων και μεταφοράς τους από το ΚΕΝ Πάφου στη Λευκωσία, χάλασε ένα από τα πολλά λεωφορεία, σταμάτησαν όλα στον αυτοκινητόδρομο για να μεταφερθούν οι επιβάτες του στα υπόλοιπα λεωφορεία. Τί νομίζετε ότι θα συνέβαινε αν αυτό το συμβάν γινόταν κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής; Όταν γίνονται ξυλοδαρμοί οπλιτών από αξιωματικούς τους, κανείς δεν διαμαρτύρεται εκτός από τους γονείς του εκάστοτε θύματος.
Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν όσα λέχθηκαν τις προάλλες από διάφορους βουλευτές της επιτροπής Άμυνας της Βουλής, αναφορικά με την επικείμενη αλλαγή του νόμου για τη φυγοστρατία. Λέχθηκε ότι πολλοί νέοι, τα τελευταία πέντε χρόνια, πήραν αναστολή ή απαλλαγή. Δεν μας είπαν όμως οι εν λόγω βουλευτές και ούτε ρωτήθηκαν από κανέναν, πόσες αυτοκτονίες έγιναν στο στρατό την ίδια χρονική περίοδο. Είναι σίγουρο ότι έχουν αυτούς τους αριθμούς και όχι μόνο τους αποκρύβουν, αλλά επιπλέον επιβάλλουν παντελή λογοκρισία στα ΜΜΕ για το θέμα. Πέραν αυτού δημιουργούν ενοχές στους γονείς και δικούς των παιδιών, που χάνουν τη ζωή τους μέσα στο καταθλιπτικό για αρκετούς νέους στρατιωτικό περιβάλλον.
Η κοινωνία, όμως, πρέπει να γνωρίζει πόσα παιδιά χάνει κάθε χρόνο από αυτοκτονίες, πόσοι πηγαίνουν υγιείς και φεύγουν στραπατσαρισμένοι από το στρατό. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η τεράστια κοροϊδία, ο εμπαιγμός και οι εθνικιστικές φαμφάρες. Κόμματα, τα οποία θέλουν να ονομάζονται προοδευτικά, πρέπει να τα ξεσκεπάσουν όλα αυτά και να μην ταυτίζονται ή τουλάχιστον να διαχωρίσουν τη θέση τους από όλο αυτό το ανεγκέφαλο σκηνικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο προοδευτικό, ανθρώπινο και δημοκρατικό από το να επιλέγει ο κάθε άνθρωπος αν θα υπηρετήσει στο στρατό – και όχι την πατρίδα. Η καραμέλα της ύπαρξης εθνικού προβλήματος και της αναγκαιότητας υπηρεσίας στην εθνική φρουρά έχει από καιρό λιώσει. Στα τόσα χρόνια ύπαρξης κυπριακού προβλήματος, η εθνική φρουρά δεν πρόσφερε τίποτα στην προστασία αυτού του τόπου και του λαού. Καιρός είναι να δούμε το θέμα αλλιώς.

ΧΠ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s