«Άδικες για ψυχικά ασθενείς»

Η ψυχιατρική… διάσταση μιας νομικο-πολιτικής πρωτοβουλίας
Οι προτάσεις για τη φυγοστρατία περιέχουν πρόνοιες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με νευρολόγο-ψυχίατρο

Πρόνοιες που σαφώς παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν οι δύο προτάσεις νόμου που συζητούνται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας για αναχαίτιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, εκτιμά ο νευρολόγος-ψυχίατρος και αν. καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Κυριάκος Βερεσιές. Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν τα δικαιολογητικά πρόσληψης των εκπαιδευτικών και για τις διαδικασίες για πρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων, έτσι που όσοι φυγοστρατούν με προφάσεις, όπως αναφέρθηκε, να μην προσλαμβάνονται στη δημόσια υπηρεσία. «Ο ψυχικά ασθενής είναι πάντα ο αποδιοπομπαίος τράγος της κοινωνίας και πρέπει να σταματήσει αυτό», τόνισε ο ψυχίατρος.

Και δεύτερο ιατροσυμβούλιο

Να σημειώσουμε την επισήμανση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πήραν αναβολή ή αναστολή στρατιωτικής θητείας πέραν των 6.000 στρατευσίμων, ενώ οι 5.000 από αυτούς, δηλαδή περίπου 1000 άτομα τον χρόνο, πήραν πλήρη απαλλαγή. Η μια πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο ώστε οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νομίμως, να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο και αν κριθούν κατάλληλοι να υπηρετήσουν στον δημόσιο τομέα, να εκπληρώνουν και το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους θητείας. Η δεύτερη πρόταση νόμου τροποποιεί τον νόμο της δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, εισάγοντας την κατάθεση, από τους άρρενες, απολυτηρίου της Εθνικής Φρουράς, όπως ισχύει στη δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα θα υποχρεώνει εκπαιδευτικούς που μονιμοποιούνται και δεν έχουν εκπληρώσει ολόκληρη τη στρατιωτική θητεία, πριν από τη μονιμοποίηση να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται εάν μπορούν να υπηρετήσουν στην εκπαίδευση.

«Ένα μέτρο… της χιτλερικής Γερμανίας»
«Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας επιχειρούν να αναχαιτίσουν το φαινόμενο της φυγοστρατίας και δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κάποια άτομα με προβλήματα που δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά», σχολίασε ο Δρ Βερεσιές και συνέχισε: «Αναφέρονται σε στρατεύσιμους που κατά την έκφρασή τους “προφασίζονται” διάφορα προβλήματα υγείας για να μην υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Αλλά είναι ιατροσυμβούλιο που τους απάλλαξε. Πρωταρχικά λοιπόν αυτοί οι βουλευτές αμφισβητούν το ιατροσυμβούλιο της Ε.Φ. και ζητούν άλλο ιατροσυμβούλιο που θα κρίνει αν είναι ικανοί να υπηρετήσουν στη δημόσια υπηρεσία. Κι εδώ μπαίνουν δύο βασικά θέματα: Αν κρίνουμε τις ικανότητες του άλλου από την κατάσταση της υγείας του, θέτουμε τους υποψήφιους για στρατιωτική θητεία σε δυσμενή θέση απέναντι στον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.

Τότε θα πρέπει να ζητείται από όλους τους ψυχίατρους, κάθε τέλος του μήνα, να ενθαρρύνουν τα άτομα που έχουν ψυχικό νόσημα και θέλουν να μπουν στη δημόσια υπηρεσία, να περνούν κι αυτοί από ιατροσυμβούλιο… Αλλά αυτό γινόταν μόνο στην εποχή του Χίτλερ στη Γερμανία! Στην πραγματικότητα, το μέτρο που εισηγούνται οι βουλευτές, είναι μόνο τιμωρητικό και όχι διορθωτικό. Σας δηλώνω από τώρα ότι έστω και αν εφαρμοστεί, πάλι χίλιοι στρατεύσιμοι κάθε χρόνο θα απαλλάσσονται για λόγους υγείας. Απλούστατα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπηρετήσουν στον στρατό για διάφορους λόγους».

Ευκολότερη η τιμωρία… 
Ο γνωστός ψυχίατρος αναφέρθηκε στον «αποτυχημένο», όπως είπε, θεσμό της εναλλακτικής θητείας των 33 μηνών (με υπηρεσία από 8 π.μ. – 5 μ.μ. για εκείνους που δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους, π.χ. συνείδησης), παρατηρώντας ότι «αντί η πολιτεία να βοηθήσει τους νέους να την επιδιώξουν, πρόσθεσε οκτώ μήνες πάνω στους 26 της θητείας! Την οποία υπηρετούν ως βοηθητικοί μέσα στα στρατόπεδα και όχι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπως μέχρι πρόσφατα. Είναι σαν να λέει η πολιτεία, “θα σε τιμωρήσω αντί να σε βοηθήσω με το πρόβλημά σου”. Ποιος μπορεί να αντέξει 33 μήνες, αντί 26 που υπηρετούν οι υπόλοιποι; Για ποιο λόγο αυτή η τιμωρία; Αντί να αναγνωρίσουν ότι τα άτομα αυτά έχουν πραγματικό πρόβλημα και να τους ενισχύσουν, τους τιμωρούν και από πάνω ώστε να υπηρετήσουν 33 μήνες αντί 26.

Ποιο θα είναι το κίνητρο κάποιου να πάει να υπηρετήσει; Και να μην προφασίζεται ασθένεια, θα αρρωστήσει μόνο με τη σκέψη ότι θα υπηρετήσει 33 μήνες. Απέτυχε και αυτός ο θεσμός και ο προηγούμενος που τους υποχρέωναν να υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα γραφεία ευημερίας, χωρίς να μειωθεί η φυγοστρατία. Τώρα, λέει η κοινωνία σε ανθρώπους που έχουν κριθεί από εγκεκριμένους γιατρούς μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ακατάλληλοι για τον στρατό, ότι πρέπει να τους τιμωρήσουμε να μη διοριστούν στη δημόσια υπηρεσία, γιατί είχαν μιαν ασθένεια. Βλέπετε, για την κοινωνία είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσει ένα νόμο που να τιμωρεί, αντί να διορθώνει».

Ακατάλληλοι στην Ε.Φ., όχι όμως στη Δ. Υπηρεσία
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Δρα Βερεσιέ, υπάρχουν ψυχικές ασθένειες που καθιστούν το άτομο ακατάλληλο για υπηρεσία στην Ε.Φ, όχι όμως ακατάλληλο για τη δημόσια υπηρεσία. Και πρόσθεσε τα εξής: «Άτομα που έχουν άγχος και κατάθλιψη και παίρνουν φάρμακα, δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. Άτομα που έχουν νυχτερινή ενούρηση, δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. Άτομα που έχουν κλειστοφοβία και φοβία προς το σκοτάδι, δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. Υπάρχουν άτομα με μετατραυματικό στρες από όπλα, που δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην Ε.Φ. Υπάρχουν άτομα με κοινωνιοφοβία που δεν μπορούν να προσαρμοστούν μέσα στους πολλούς. Για να μην αναφερθούμε στην ομοφυλοφιλία, που βγαίνει κι αυτή στην επιφάνεια όταν κάποιος πάει στο στρατό. Μήπως όλοι αυτοί πρέπει να αποκλειστούν από οποιαδήποτε εργασία της δημόσιας υπηρεσίας γιατί, κατά την άποψη μερικών, προφασίστηκαν ασθένεια στον στρατό; Δεν νομίζω…».

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/575128

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s