Συνέντευξη με έναν αναστόλα και ένα φαντάρο

Απο το καινούργιο (5ο) τεύχος του μαθητικού περιοδικού Σκαπούλα

  • Ήσουν φαντάρος. Ποια εν η εικόνα που επήρες για το στρατό; Ποίες εν οι πιο δυνατές σκέψεις, τζαι πια τα πιο δυνατά συναισθήματα που σου επροκάλουσε άμα ήσουν ακόμα μέσα, τζαι ποια τωρά;

 

Ο στρατός ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου ως τωρά. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά σχιειρόττερα πράματα στον κόσμο αλλά μιλώ που τη δική μου εμπειρία. Ήθελα που την πρώτη στιγμή να φύω, γιατί εζούσα στην πράξη τζείνο που εμισούσα παραπάνω, δηλαδή το να σε εξουσιάζουν τζαι να σου καταπατούν τα δικαιώματα τζαι την αξιοπρέπειά σου. Επίσης αηδίασα μέσα για θέματα που εν είχα καν σκεφτεί πριν πάω, όπως το πόσο παράλογα πράματα πρέπει να κάμνει κάποιος, γενικά πρέπει να μεν χρησιμοποιείς κριτική σκέψη, μόνο να υπακούεις. Ε προφανώς εμίσησα το στρατό τζαι έσυρε με πολλά στη ψυχολογία μου, είτε όταν ήμουν μέσα είτε όταν έφκαιννα έξω. Τωρά έχω στο νου μου ακόμα την εικόνα ενός αποπνικτικού χώρου, ήταν μια περίοδος που είχα χάσει την όρεξη μου γενικώς για τη ζωή.

 

• Γιατί επήρες την απόφαση να φύεις στο στρατό τζαι να μεν ολοκληρώσεις τη θητεία; Αμφιταλαντεύτηκες πολλά? Εμετάνιωσες το?

 

Εν αμφιταλαντεύτηκα σχεδόν καθόλου, ήδη πριν καταταγώ έν ήθελα να πάω, τζαι όταν εκατατάγηκα ήθελα να φύω που την πρώτη ημέρα. Ο λόγος που εν έφυα που την αρχή ήταν οι γονιοί μου. Αν εξαρτάτουν καθαρά τζαι μόνο που μένα, εννα έφευκα ακόμα πιο νωρίς απ’ ότι έφυα. Εν το μετάνιωσα ποττέ που έφυα, ήταν η καλύτερη απόφαση που εμπορούσα να πάρω.

 

• Τι προσφέρει ο στρατός σήμερα σε ένα 18χρονο;

 

Νομίζω ότι η πιο σημαντική προσφορά του στρατού ένει στην τελική ότι κάμνει σε να εκτιμάς τον χρόνο όταν εν είσαι μέσα. Κάμνει σε, όταν είσαι με άδεια για παράδειγμα, να εκτιμάς πράματα που είσχες δεδομένα, όπως το να έσχιεις ιδιωτικό χώρο, να μπορείς να λαλείς την άποψή σου, να γελάς όποτε θέλεις κτλ. Κατά τ’ άλλα μαθαίνεις πώς να τα φκάλλεις πέρα με πολλά άτομα στον ίδιο χώρο, αλλά οι σχέσεις εξουσίας που υπάρχουν στο στρατό καταστρέφουν σχεδόν κάθε δυνατότητα πραγματικής επικοινωνίας. Προφανώς σε μια μικρή περίοδο της θητείας μαθαίνεις τζαι πώς να πολεμήσεις.

• Προφανώς δεν πιστεύεις στην αναγκαιότητα ύπαρξης του στρατού. Ποια είναι για σένα η ιδανική εναλλακτική λύση με την οποία ο στρατός θα ήταν πλέον αχρείαστος στο νησί;

 

Η ιδανική λύση εννά ‘ταν η πλήρης αποστρατικοποίηση της Κύπρου που ούλλους τους στρατούς. Τούτο εν θα έρτει που μόνο του όμως, επιβάλλεται είτε η λύση του κυπριακού, είτε ένα μαζικό αντιμιλιταριστικό κίνημα τζαι που τες 2 πλευρές του νησιού. Δυστυχώς, παρ’ όλο που είμαστε πολλοί εμείς που «αναστολάρουμε», τζαι ε/κύπριοι τζαι τ/κύπριοι που εν θέλουν να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον για χάρη των απανταχού εθνικιστών, φοούμαστε να πούμε τον πραγματικό λόγο που θέλουμε να φύουμε, γιατί ένεν αρκετός για να απαλλαγούμε. Ένα μαζικό αντιμιλιταριστικό κίνημα εννα γεννηθεί όταν οι «αναστόλες» φκάλουν πολιτικό λόγο τζαι αποκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους που τη «φακκούν». Μακάρι να γίνει κάτι τέθκοιο, όμως μέχρι τότε υπάρχουν τζαι άλλα πράματα που μπορούν τζαι πρέπει να γίνουν: μείωση της θητείας, εναλλακτική θητεία ίση με την κανονική τζαι όι μέσα στα στρατόπεδα, αναγνώριση του δικαιώματος στην Αντιρρησίας Συνείδησης κ.α.

 

• Πώς αξιολογείς τη στάση της κοινωνίας προς τον στρατό? Πρέπει να αλλάξει? Αν ναι, πως προτείνεις να την αλλάξουμε?

Η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύκει στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του στρατού. Αν τζαι σχεδόν κάθε φαντάρος έσχιει τα παράπονά του, ελάχιστοι εν τζίνοι που εν πραγματικά καθολικά αρνητικοί έναντι στο στρατό. Προφανώς πιστεύκω πρέπει να αλλάξει τούτη η στάση, αλλά εν δύσκολο να πείσεις τον Κυπραίο ότι εν ασφαλές να ζήσει χωρίς στρατό τζαι όντως λείπουν μας τα επιχειρήματα δαμέ. Νομίζω ότι η μόνη θέση που απαντά στη συνήθη παρατήρηση ότι «εννα μας πιάν οι Τούρτζιοι», εν η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού. Επειδή όμως κάτι τέθκοιο εν δύσκολο να γίνει, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να επηρεάζουμε την κοινωνία, εξηγώντας μέσα τζαι έξω που τα στρατόπεδα τους λόγους που εναντιωνόμαστε στο θεσμό του στρατού, χτίζοντας έτσι της βάσης για ένα μελλοντικό αντιμιλιταριστικό κίνημα.

 

• Τι συμβουλή(ές) θα έδινες σε έναν τελειόφοιτο που καλείτε αυτό το Καλοκαίρι να καταταγεί;

 

Να αποφασίσει που μόνος του αν θέλει να κάμει τη θητεία ή όι, να μεν κάμει τζείνο που εννα του πουν οι γονιοί του ή τζείνο που εννα κάμουν οι παρέες του. Άμα αποφασίσει να φύει, τότε εννα βρει τρόπο, τζαι ακόμα τζαι αν διαφωνούν οι γονιοί του, εννα αναγκαστούν λογικά να τον καταλάβουν τζαι να τον βοηθήσουν. Αν αποφασίσει να μείνει, τότε να προσπαθήσει να αξιοποιήσει όσο παραπάνω το χρόνο του, με τρόπους που τζείνος εννα βρει, τζαι να μεν αφήννει να του γαμούν την αξιοπρέπεια.

 

 

 

——————————————————————————————————————-

 

 

  • Είσαι εδώ τζαι ανάμισι χρόνο φαντάρος. Ποια εν η εικόνα που επήρες ως τωρά για το στρατό; Ποίες εν οι πιο δυνατές σκέψεις, τζαι πια τα πιο δυνατά συναισθήματα που σου προκαλεί;

Ο κυπριακός στρατός εν η πιο άχρηστη οντότητα-συστήμα που εγνώρισα στη ζωή μου. Εν καθαρά μια παράσταση τζιαι μια υποκρισία, αφού στους έξω παρουσιάζουν το στρατό σαν τους εκπαιδευμένους υπερασπιστές της πατρίδας ενώ στα αλήθκεια η κυριότερη εκπαίδευση που λαμβάνουν οι στρατιώτες στο να καθαρίζουν τζιαι να μάθουν να μεν τζιμούνται επειδή έχουν σκοπιά. Εν γεγονός πως οι μόνιμοι θεωρούν πιο σημαντική την εικόνα που την πραγματικότητα, τζιαι για αυτό οι δραστηριότητες των στρατιωτών επικεντρώνουνται στο να πογιατίζουν τοίχους, να γυαλίζουν τα άρβυλα τους τζιαι να μεν έσιει μάκκωμα το κρεβάτι τους, έτσι ώστε ούλλα να φένουνται ωραία άμα έρκεται επίσκεψη ο ταξίαρχος ή κανένας αρχιεπίσκοπος. Τζιαι αν μείνει τζιαι κανένας στρατιώτης για κανονική εκπαίδευση, καλώς, αλλά μάλλον ο λοχαγός εν να βαρκέται να του δείξει τίποτε, καρτερά τζιαι τζείνος να σχολάσει. Τούτη η κατάσταση προκαλεί μου αηδία τζιαι θυμό, ειδικά επειδή εν μπορώ να πω τίποτε, πρέπει να υποκρίνουμε τζιαι εγώ. Σκέφτουμε συνέχεια πόσο πολλή χρόνο χάννω. Όσο για τις αξίες που προωθά ο στρατός, ομοιομορφία, μίσος τζιαι κατάργηση της κριτικής σκέψης, βασικά κατάργηση ούλλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επροκαλέσαν μου πολλή πόνο, ιδιαίτερα στην αρχή της θητείας μου, πριν τα συνηθίσω τζιαι αρχίσει να υπερισχύει ο θυμός τζιαι η βαρεμάρα. Το πιο δυνατό συναίσθημα που είχα ήταν απόγνωση για το ότι είμαι σε ένα τόπο που απεχθάνομαι αλλά εν μπορώ να φύω, ως πριν μπω μέσα ότι εν μου άρεσκε απέφευγα το, τωρά εκαταπιέζαν το είναι μου τζιαι γυρώ ησιε κάτζελα τζιαι εν εμπορούσα να φύω. Ασφυξιά.

• Γιατί επήρες την απόφαση να μείνεις στο στρατό τζαι να ολοκληρώσεις τη θητεία; Επέρασε σου που το νου να φύγεις με κάποιο τρόπο; Αν ναι με ποίον, τζαι γιατί εν το έκαμες;
Τον πρώτο χρόνο της θητείας μου αμφιταλαντέφκουμουν συνέχεια αν θα φύω ή όι. Την πρώτη εβδομάδα ο μόνος λόγος που εν έφυα ένι επειδή εκυκλοφορούσε η φήμη πως έγινε πολλά δύσκολο να πιάσεις απαλλαγή για ψυχολογικά τζιαι ήταν να σου βάλουν την τιμωρητική ‘εναλλακτική’ θητεία 32 μηνών σαν καθαριστής μες το στρατόπεδο. Μετά επέρασα δόκιμος τζιαι ήταν να αρχίσω να φκαίνω 5 φορές την εβδομάδα μέσο όρο, πράγμα που κάμνει πιο υποφερτή την κατάσταση αφού ζω ένα μέρος της ζωής μου έξω, αν τζιαι εσυνέχισα να είμαι σε δίλημμα.
Που τη στιγμή που εν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης σαν λόγο να φύεις τζιαι βάλλουν σε φυλακή άμα δηλώσεις ολικός αρνητής στράτευσης, εν έσιει άλλο τρόπο να φύεις εκτός που ψυχολογικά. Προσωπικά τούτος ο τρόπος εν μου αρέσκει, νιώθω πως εν νίκη του στρατού το να δηλώσω πως έχω ψυχολογικά για λλόου τους, τζιαι πιστέφκω πως άμα φκάλεις τα 2 χρόνια είσαι παραπάνω σε θέση να κρίνεις τον στρατό τζιαι να μετρά η γνώμη σου επειδή επέρασες ότι επεράσαν ούλλοι. Επίσης ο στρατός προσφέρει σου χρήσιμες εμπειρίες που εν θα βρεις αλλού. Παραδέχουμαι όμως πως αν δεν ήμουν δόκιμος ήταν να φκω πελλός, όσο τζιαι να με χαλά η ιδέα προτιμώ το που να τους δώκω 2 χρόνια, εν τους αξίζει.

• Τι προσφέρει ο στρατός σήμερα σε ένα 18χρονο; Αξίζει κατά τη γνώμη σου να εκπληρώνει κάποιος τη θητεία του;
Τούτο νομίζω εξαρτάται που τον καθένα, που το πόσο εν να τον πειράξει η κατάσταση μέσα, που το πόσο δεκτικός ένι στες οποιεσδήποτε νέες εμπειρίες τζιαι που το πόσο εν να καταφέρει να βρει θετικά πράματα μέσα στα σκατά. Θετικά πράματα υπάρχουν. Για παράδειγμα, εγώ έχω πολλά καλλύτερη ιδέα της κυπριακής πραγματικότητας πηγαίνοντας στον στρατό, γνωρίζεις πάρα πολλή κόσμο που ούλλα τα κοινωνικά στρώματα τζιαι που ούλλες τες πάστες ανθρώπου. Αν ακόμα πάεις τζιαι Ελλάδα σαν δόκιμος, οι ανθρώποι που γνωρίζεις τζιαμέ μπορεί να διευρύνουν πολλά τους πνευματικούς τζιαι ιδεολογικούς ορίζοντες σου. Εκτιμάς την ποικιλία της κοινωνίας.
Εν γεγονός πως ο στρατός εν μια μικρογραφία της κοινωνίας, θωρείς πως ένι να είσαι τζιαι να δουλέφκεις σαν μέρος ενός συνόλου, μαθαίνεις πως να συμπεριφέρεσαι τζιαι να αντιμετωπίζεις διαφόρες καταστάσεις τζιαι δυσκολίες που ίσως να μεν έβρισκες στο προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου τζιαι της οικογένειας σου. Αντιμετώπιζοντας την μοναξιά, την έλλειψη ύπνου, καλού φαγιού τζιαι άσκησης, εκτιμάς παραπάνω τζείνο που στερήσαι, ενώ αναγκάζεσαι να δεις τα όρια, τες αντοχές σου τζιαι να τα σπρώξεις όσο εν πάει, μαθαίνοντας ταυτόχρονα καλλύτερα τον εαυτό σου.
Παρόλα αυτά, εν είμαι σίουρος αν τούτα ούλλα αξίζουν τα 2 χρόνια καταπίεσης στις συνθήκες που επεριέγραψα πιο πάνω. Εν θα είμαι ποττέ σίουρος αν έκαμα καλά που έμεινα, το μόνο που εν σίουρο ένι πως για να κάμεις το στρατό πρέπει να βρεις ένα καλό λόγο για να τον υπομείνεις.

• Πιστεύκεις στην αναγκαιότητα ύπαρξης του στρατού; Αν όχι, είσαι σε θέση να προτείνεις μια εναλλακτική λύση, όπου ο στρατός θα ήταν πλέον αχρείαστος στο νησί;
Ο στρατός σίουρα ενεν αναγκαίος για μια χώρα όπως στην Κύπρο, αφού τζιαι εκπαιδευμένοι να ήμασταν το μέγεθος του στρατού μας εν μικρό σε σύγκριση με τους γείτονες μας. Ούτε πιστέφκω πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Κύπρος τωρά εν που τους Τούρκους με όπλα, έρκεται που τα πάνω τζιαι ονομάζεται καπιταλιστικό σύστημα τζιαι Τρόικα, οπότε τα 2 χρόνια στο στρατό εν δικαιολογούνται. Πόσο μάλλον άμα ο στρατός σου εν ένα θέατρο. Εναλλακτική λύση ένι η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας τζιαι να κατανοήσει η κοινωνία πως ένεν με τα όπλα που εν να βοηθηθεί τούτος ο τόπος αλλά με παιδεία. Βέβαια πρακτικά τούτο εν δύσκολο χωρίς συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Αρχικά πρέπει να αρχίσουμε εμείς που εβιώσαμε το στρατό να ασχολούμαστε με το θέμα τζιαι όι να παρετούμε επειδή ετελιώσαμεν τον, τζιαι να ληφθούν τα πιο εφικτά μέτρα όπως μείωση θητείας τζιαι βελτίωση συνθηκών διαβίωσης μέσα.

• Πως βλέπουν το στρατό οι φαντάροι που εν μαζί σου; Υπάρχει γενικώς μια καθολική αποδοχή του θεσμού;
Πολλά λίοι πιστέφκουν πως πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο θεσμός, αν τζιαι συμφωνούν πως εν πολλύς ο τζιαρός. Κανένας εν θέλει να εν μέσα, ούλλοι σχεδόν, που τον αρχαιότερο μόνιμο ως το τελευταίο βλότσι περιμένουν να φκουν, κάτι που αποδεικνύει πως κανένας εν πιστέφκει στα αλήθκεια σε τζίνο που κάμνει, αλλά άμα τους ρωτήσεις πιστέφκουν πως χρειάζεται λόγω Τουρκικής απειλής. Αν μεν εγίνετουν τούτη ούλλη η προπαγάνδα στα σχολεία για την εθνική απειλή εμπόρεν ναν διαφορετικά τα πράματα. Έτσι όπως ένι όμως, εν να υποστηρίξουν πως τούτο που χρειάζεται ένι να γίνει πιο επαγγελματικός τζιαι μάχιμος ο στρατός, όι να καταργηθεί.

• Τι συμβουλή(ές) θα έδινες σε έναν τελειόφοιτο που καλείτε αυτό το Καλοκαίρι να καταταγεί;
Να πάει έστω για λίο τζιαρό να δει τι σημαίνει στρατός. Όσο ιδεολογικά αντιμέτωπος τζιαι να είσαι στο στρατό, αν μεν πάεις μέσα εν θα καταλάβεις ποττέ πως ένι στα αλήθκεια. Που τζιαμέ τζιαι μετά εξαρτάτε που το κάθε άτομο όπως είπα πριν, που το πόσο εν να τον πειράξει η κατάσταση μέσα, που το πόσο δεκτικός ένι στες οποιεσδήποτε νέες εμπειρίες τζιαι που το πόσο εν να καταφέρει να βρει θετικά πράματα μέσα στα σκατά. Άμα πάεις για δόκιμος τα πράματα εν κάπως πιο υποφερτά τζιαι πιστεφκώ η εμπειρία της Ελλάδας αξίζει τον κόπο, αν τζιαι μετά που έρκεσαι Κύπρο εν μαλακία. Το μόνο που λαλώ ανεπιφύλακτα ένι πως πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς σοβαρά τους λόγους που έσιεις να μείνεις τζιαι τζίνους για να φύεις τζια μετά να αποφασίσεις, όι να κάμεις κάτι επειδή σου το είπαν άλλοι. Εν δύσκολη απόφαση να μείνεις, τζιαι κάποτε ακόμα πιο δύσκολη να φύεις.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s