6η πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα παγκοσμίως η Κύπρος. Βρίσκεται μαζί με την Ελλάδα πολύ πιο ψηλά από Τουρκία και ΗΠΑ

Όλοι ξέρουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα υποτυπώδες αμυντικό σύστημα το οποίο χρόνο με το χρόνο –κατά γενική ομολογία– συρρικνώνεται. Ωστόσο, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη ξεπερνώντας κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και την Τουρκία.

Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου ΒΙCC (Βonn Ιnternational Center for Conversion) ο οποίος ασχολείται με τη στρατιωτική κατάσταση ανά το παγκόσμιο, η Κύπρος είναι σήμερα έκτη στον σχετικό κατάλογο πίσω από Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Συρία, Ρωσία και Ιορδανία, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.Οι ΗΠΑ, παραμένουν πρώτες σ’ ό,τι αφορά στον αμυντικό προϋπολογισμό με 689 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά στον κατάλογο του ΒΙCC βρίσκονται στην 30ήθέση.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη στρατιωτικοποίησης (Global Μilitarization index) η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση και η Τουρκία στην 24η. Ο αναθεωρημένος δείκτης στρατιωτικοποίησης δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΒΙCC πριν λίγες μέρες και στηρίζεται στη βάση των στοιχείων του ίδιου του οργανισμού αλλά και από άλλες πηγές όπως το ινστιτούτο SΙΡRΙ της Στοκχόλμης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ινστιτούτο ΙΙSS.

Ο αναθεωρημένος παγκόσμιος δείκτης στρατιωτικοποίησης (ΠΔΣ) του 2012 βασίζεται σε στοιχεία του 2011 (δηλαδή το τελευταίο έτος που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα) και αποτελεί τη σύγκριση των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ και τις δαπάνες στην υγεία, συγκρίνει αριθμό στρατιωτών με γιατρούς αλλά και τον βαρύ οπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών. Στη βάση αυτών των στοιχείων το 2011 έξι από τις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (χωρίς να υπολογίζεται η Κύπρος). Επίσης σημειώνεται πως στις πρώτες δέκα δεν περιλαμβάνεται χώρα από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Στις αξιοσημείωτες αλλαγές, σε σύγκριση με το 2010, είναι πως Ελλάδα και Νότιος Κορέα έχουν βγει εκτός της πρώτης δεκάδας και τη θέση τους πήραν Μπαχρέιν και Αζερμπαϊτζάν.

Σ’ ό,τι αφορά στο τρίγωνο Κύπρος-Ελλάδα-Τουρκία η έκθεση του ΒΙCC αναφέρει τα εξής: «Το υψηλό επίπεδο στρατιωτικοποίησης της Κύπρου (6η θέση) και της καταχρεωμένης Ελλάδας (14η θέση) ξεχωρίζει, ενώ ο βαθμός στρατιωτικοποίησης στον άμεσο γείτονά τους, την Τουρκία (24η θέση) είναι σταθερά χαμηλότερη». Όπως αναφέρεται και στην προηγούμενη έκθεση του 2011 ο υψηλός δείκτης στρατιωτικοποίησης σε Ελλάδα και Κύπρο είχε να κάνει με το Κυπριακό πρόβλημα και την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα: «Το άλυτο πρόβλημα στην Κύπρο αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη υψηλή στατιωτικοποίηση (1990: 3η θέση, 2000: 5η θέση, 2009: 7η θέση)». Ο υψηλός δείκτης στρατιωτικοποίησης της Ελλάδας οφείλεται από τη μια στην ύπαρξη του Κυπριακού αλλά και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Στην περσινή έκθεση αναφερόταν πως «αυτές οι υψηλές αμυντικές δαπάνες, που χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων στο παρελθόν, μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για την οικονομική κρίση».

Οι αναφορές για Ελλάδα και Κύπρο συνδέονται μέσα στην έκθεση με την κατάσταση στη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση του 2011 αφού καταγράφεται για Κύπρο και Ελλάδα ως αιτία του υψηλού δείκτη στρατιωτικοποίησης η ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, προστίθεται αμέσως μετά πως η Γερμανία μετά την ενοποίησή της μείωσε κατά πολύ τις αμυντικές δαπάνες υποχωρώντας από την 36η στην 86η θέση μεταξύ των ετών 1991 και 2009. Όχι άσχετη με τη γενική συμπεριφορά των Γερμανών σ’ ό,τι αφορά τις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση (και αφορά Κύπρο και Ελλάδα) είναι και η αναφορά στη φετινή έκθεση για τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση μειώνοντας τον προϋπολογισμό των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων (Βundeswehr) με στόχο η μείωση να φτάσει τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.

  Πηγή: philenews.com

Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s