Διήμερες σκοπιές και υπηρεσίες πλέον για τους εφέδρους

Αναστάτωση στις τάξεις των εφέδρων αναμένεται να φέρει η απόφαση του ΓΕΕΦ για αλλαγή στο σύστημα εφεδρείας στην ΕΦ. Το νέο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή από  τον Ιούλιο του 2013 και προνοεί όπως οι έφεδροι παρουσιάζονται στις μονάδες τους δύο συνεχόμενες μέρες, εκτελώντας  τα ίδια καθήκοντα με τους κληρωτούς. Μάλιστα, οι έφεδροι θα καλούνται ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία απολύεται μεγάλος αριθμός στρατιωτών. Κατά τις  δύο αυτές μέρες,  οι έφεδροι θα εντάσσονται στον κανονικό αριθμό των στρατιωτών του κάθε τάγματος και θα βγάζουν σκοπιές και υπηρεσίες, όπως και οι κληρωτοί στρατιώτες.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας, ο Πρόεδρός της Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι τα μέλη της ενημερώθηκαν εδώ και μερικούς μήνες από το ΓΕΕΦ για τις προθέσεις του. «Εκείνο που αλλάζει είναι ότι ενώ οι έφεδροι καλούνται τώρα δύο φορές το χρόνο για να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά δύο ολοήμερες παρουσιάσεις, τώρα, αντί αυτού, κατά διαστήματα και κατά μέρος των εφέδρων, θα καλούνται ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο που είναι οι μήνες της απόλυσης ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών μας, να υπηρετούν διήμερα, δύο μέρες συνεχόμενες δηλαδή», είπε ο κ. Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό, ωστόσο είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις έγιναν για το λόγο ότι υπάρχουν ανάγκες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού μειώθηκε η θητεία των στρατιωτών από τους 26 μήνες στους 24.
Παράλληλα, είπε ότι και η πολιτεία έγινε δέκτης παραπόνων από τους ίδιους τους εφέδρους ότι πήγαιναν στην ΕΦ χωρίς να κάνουν οτιδήποτε.
«Εμείς λέμε ότι αν με την εφαρμογή του τον Ιούλιο του 2013 προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα, τότε εδώ είμαστε και σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ να τα επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα για τη λειτουργία του Λόχου Αθλητών και τις διευκολύνσεις οι οποίες παρέχονται από το ΓΕΕΦ προς τους αθλητές.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρνάβα, η Επιτροπή έθεσε ενώπιων του Αρχηγού ΓΕΕΦ και του Εκπροσώπου του ΚΟΑ τα σημερινά δεδομένα και την άποψη ότι ο Λόχος Αθλητών, ο οποίος επικεντρώνεται μόνο στη Λευκωσία, θα μπορούσε να ήταν διάσπαρτος σε όλες τις πόλεις.

Για το θέμα των διευκολύνσεων, από πλευράς της η Επιτροπή κατέθεσε τις απόψεις και τις εισηγήσεις της, αλλά, όπως είπε ο κ. Βαρνάβα, τον τελευταίο λόγο για το πώς θα παρέχονται οι διευκολύνσεις, τον έχει το ΓΕΕΦ, το οποίο γνωρίζει και τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο αριθμός των αθλητών δεν περιορίζεται στους 30 που εντάσσονται στο Λόχο των αθλητών και ότι συνολικά οι αθλητές ανέρχονται στους 300-350, ωστόσο είπε ότι η ΕΦ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στο έπακρο και εκατό τοις εκατό όλο αυτό τον αριθμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικό θεσμό το Λόχο των αθλητών, λέγοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί.
Δήλωσε, όμως, ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση γιατί δεν είναι πρακτικό να εδρεύει στη Λευκωσία ο Λόχος αυτός και οι αθλητές άλλων πόλεων να σπαταλούν χρόνο στους δρόμους.

«Θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο μικρές μονάδες λόχων αθλητών ανά επαρχία και αυτό έχουμε θέσει ενώπιων της ΕΦ και του ΚΟΑ για μελέτη και απόφαση», ανέφερε.

Για τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους αθλητές-στρατιώτες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι σωματειακοί ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα και έχει γίνει προσπάθεια για βελτίωση του συστήματος που ευνοεί όπως είπε, το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

«Οι ομάδες τους ξεκινούν προετοιμασίες τον Ιούλιο και τα υπηρεσιακά πάνε στις μονάδες τους για εξυπηρέτηση το Δεκέμβριο, με αυτό τον τρόπο χάνεται ολόκληρη χρονιά και πιθανότατα και η δεύτερη», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα, να βοηθήσουμε τον Κύπριο αθλητή να ανταγωνιστεί τον ξένο ποδοσφαιριστή ή αθλητή μέσα στο έντονο φαινόμενο της ξενομανίας που κυριαρχεί».

Πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s