ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ «Στείλτε ελικόπτερα γιατί θα καούμε»

Έχουν γραφεί πάρα πολλά για τα όσα προηγήθηκαν αλλά και για τα όσα ακολουθήσαν της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.


Προτού καλά-καλά καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και προτού γίνει η μεταφορά των σορών των 13 θυμάτων στο νεκροτομείο, δεκάδες απόρρητα έγγραφα άρχισαν να κυκλοφορούν, κάποια άλλα άρχισαν να συντάσσονται καθυστερημένα και μερικά τουλάχιστον να διαφοροποιούνται εσκεμμένα.
Εμείς επιλέγουμε να αναφερθούμε στο κεφ. 10 του πορίσματος Πολυβίου, στο οποίο, μέσα από τις καταθέσεις που λήφθηκαν, περιγράφονται τα δραματικά γεγονότα λίγο πριν από την έκρηξη.

 

03:45 Ο κ. Χρύσανθος Αντωνίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπεύθυνος βάρδιας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, μαζί με τον βοηθό του Χάρη Φαρμακά άκουσαν έκρηξη, χωρίς να προσδιορίσουν από πού προερχόταν.

 

04:00 Ο Σάββας Βιολάρης, τεχνικός επιθεωρητής στον σταθμό Βασιλικού, ενημερώθηκε για την ύπαρξη φωτιάς δίπλα στη ναυτική βάση και ότι κάποιο container καιγόταν. Για τις ενέργειές του αναφέρει τα ακόλουθα: «… τηλεφώνησα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεμεσού και μου είπαν να επικοινωνήσω με την ΕΜΑΚ, η οποία σταθμεύει πιο κοντά στον σταθμό».

 

04:05 Ο Γιώργος Τρύφωνος, κελευστής στη Διοίκηση Πολεμικών Πλοίων στη ΝΒΕΦ, τηλεφώνησε με το κινητό του στο 112 και τους ανέφερε ότι υπήρχε φωτιά στη Βάση.

 

04:10 Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου, ναύτης, αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
«… Όταν σηκωθήκαμε βγήκαμε όλοι έξω από τον θάλαμο και μας δόθηκαν οδηγίες να είμαστε έτοιμοι για πυρόσβεση. Παρών ήταν ο αξιωματικός Φυλακής, αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους και ο βοηθός του κελευστής ΕΠΥ Ηρακλέους. Ο αξ/κος Φυλακής μαζί με έναν ναύτη, τον Αντώνη Χαραλάμπους, πήραν ένα όχημα με σκοπό να κινηθούν προς το μέρος που ήταν η φωτιά και να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης ο κελευστής ΕΠΥ Ηρακλέους μαζί με δύο ναύτες δίδυμους, τον Χριστάκη και Μιλτιάδη Χριστοφόρου, πήραν το όχημα πυρόσβεσης και επίσης κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τον χρόνο που πέρασε εμείς ακούαμε κατά διαστήματα εκρήξεις και βλέπαμε την λάμψη και καπνούς. …».

 

04:27 Από τον σταθμό Κοφίνου έφυγαν δύο πυροσβεστικά οχήματα της ΕΜΑΚ, όπως ο κ. Γερόλεμος Γερολέμου, πυρ. 1444 που ήταν καθήκον στο τηλεφωνείο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«… Στο πρώτο πυροσβεστικό με αριθμούς ΗΖΝ623 εμπήκε ο λοχίας Παπαδόπουλος, οδηγός ο Σπύρος Ταντής τζ’αι αναβάτες πίσω ο Βασίλης Κρόκος με τον Αδάμο Αδάμου. Στο δεύτερο πυροσβεστικό όχημα το οποίο ήταν 10 τόνων εμπήκαν ο Γιώργος Γιακουμής και ο Παναγιώτης Θεοφίλου, αλλά εν θυμούμαι ποιος ήταν οδηγός τζ’αι ποιος ήταν συνοδηγός…».

 

04:42 Άφιξη των δύο πυροσβεστικών οχημάτων της ΕΜΑΚ στη ναυτική βάση.

 

04:50 Ο Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής Ναυτικού, αφίχθηκε στη ΝΒΕΦ με το υπηρεσιακό του όχημα, το οποίο οδηγούσε ο Μάριος Κυριάκου, ναύτης, οδηγός του.

 

05:17 Μετά την άφιξη Ιωαννίδη, στη ΝΒΕΦ αφίχθη και ο Λάμπρος Λάμπρου, διοικητής της Βάσης, με το ιδιωτικό του όχημα.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκρούτση, υποπλοίαρχο, ο Ανδρέας Ιωαννίδης μιλούσε στο τηλέφωνο με τον αρχηγό ΓΕΕΦ και του είπε: «Κύριε αρχηγέ, η φωτιά δυναμώνει, στείλτε δύο ελικόπτερα να κάνουνε δύο ρίψεις, να την σβήσουν, γιατί θα καούμε».
Όπως ανέφερε ο κ. Γκρούτσης, ο ίδιος είπε στον Ανδρέα Ιωαννίδη να φύγουν για να μην σκοτωθούν γιατί η πυρίτιδα δεν σβήνει με νερό και αυτός του απάντησε: «Θόδωρε, φύγε εσύ, θα συντονίσω εγώ με τον Κλεάνθη και τα πυροσβεστικά. Αν χρειαστούμε, στείλτε μας νερό με τα δικά μας, πρόσεξε τον κόσμο, πίεσε την ηγεσία για ελικόπτερα και κάνε ανάκληση του προσωπικού».

 

05:35 Ο κ. Κυριάκος Ποχάνης τηλεφώνησε στον Στέλιο Στυλιανού, αντισυνταγματάρχη, αξιωματικό υπηρεσίας του ΓΕΕΦ και του ανέφερε ότι, τα μέσα που διέθεταν στη ΝΒΕΦ τόσο το Ναυτικό όσο και η Πυροσβεστική, δεν μπορούσαν να σβήσουν τη φωτιά και αιτήθηκε την αποστολή δύο ελικοπτέρων.

 

05:50 Έγινε μεγάλη έκρηξη στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση στο Μαρί.

 

 

ΠηγήΕφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

11/07/2012 – 12:01

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s