Γερμανία: Στα ύψη οι εξαγωγές όπλων το 2010

Κατά 50% αυξήθηκαν οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Γερμανία το 2010 σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική έκθεση. Οι περισσότερες εξαγωγές έχουν προορισμό χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά όπως σημειώνει το Spiegel, το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει που τελικά θα καταλήξουν αυτά τα οπλικά συστήματα.

Τα έσοδα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση που πρόκειται να εγκριθεί από την Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη. Η Γερμανία εξήγαγε το 2010 περίπου 2 δις ευρώ σε πολεμικό υλικό , σε σχέση με 1,34 δις ευρώ του 2009. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα ήταν υψηλής αξίας στην εξοπλιστική αγορά όπως πολεμικά υποβρύχια, φρεγάτες και άρματα μάχης.

Ακόμα οι Γερμανοί κατασκευαστές εξοπλισμών έκλεισαν το 2010 συμφωνίες ύψους 5 δις ευρώ. Τα 2/3 περίπου της διάθεσης των εξοπλισμών ήταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε ή μελών του ΝΑΤΟ, ενώ εξαγωγές είχαν επίσης εγκριθεί για χώρες της Αφρικής και την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Γερμανικά όπλα στη Λιβύη

Μερικές εξαγωγές είναι αμφιλεγόμενες, επισημαίνει το Spiegel, καθώς η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πλήρως αν τα όπλα αυτά παρέμειναν στην συνέχεια στις χώρες στις οποίες πωλήθηκαν αρχικά. Νωρίτερα φέτος, τουφέκια γερμανικής κατασκευής Heckler & Koch G-36 που επισήμως είχαν παραδοθεί στην Αίγυπτο βρέθηκαν στη Λιβύη.

Η Εισαγγελία στη Στουτγάρδη άρχισε να ερευνά το περιστατικό τον Οκτώβριο για ενδεχόμενη παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας για την εξαγωγή όπλων. Στα τέλη του Αυγούστου αποκαλύφθηκε ότι οι λίβυοι αντάρτες είχαν στην κατοχή τους δεκάδες τουφέκια G-36 παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είχε θέσει σε εφαρμογή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι η παράδοση έγινε από μια παρτίδα από 608 όπλα και 500.000 φυσίγγια που είχαν εγκριθεί επίσημα από γερμανούς αξιωματούχους το 2003 για να παραδοθούν στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας. Παραμένει άγνωστο πώς τα όπλα στη συνέχεια κατέληξαν στη Λιβύη.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

tvxs.gr/node/77522

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s