ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Δικάζουν αντιρρησία συνείδησης

«Είμαι ακόμα ελεύθερος!», μου είπε χθες στο τηλέφωνο, σχετικά ευδιάθετος, ο Μουράτ Κανατλί, ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Κύπρος», ο οποίος αρνείται να στρατευτεί, ως έφεδρος, στον τ/κ στρατό. Για την άρνησή του αυτή βρίσκεται ενώπιον του «στρατοδικείου», στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο χθες άρχισε, έπειτα από πέντε αναβολές, την εξέταση της υπόθεσής του.

 

Ο δικηγόρος του 38χρονου Τουρκοκύπριου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στον Στρόβολο, παρουσίασε χθες τη θέση τους στο «δικαστήριο», ζητώντας να του αναγνωριστεί το δικαίωμα άρνησης στράτευσης, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτησαν η δίκη να μεταφερθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», ώστε να φανεί πως η δίωξη είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της «Τ.Δ.Β.Κ.», το οποίο ορίζει ρητά πως το δικαίωμα της έκφρασης πρέπει να γίνεται σεβαστό.

 

Αντίθετα, ο τουρκικός κατοχικός στρατός στη βόρεια Κύπρο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα άρνησης στράτευσης των Τουρκοκυπρίων ως δικαίωμα έκφρασης. Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», τότε υπέρ του Κανατλί αναμένεται να μετρήσουν και δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, αναφορικά με την καταπάτηση του άρθρου 9 της ευρωπαϊκής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

 

Οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετές, αν και το «στρατοδικείο» θα αποφασίσει για την εξέλιξη της δίκης στις 8 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η πλευρά του Μουράτ Κανατλί θα επιδιώξει να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, συγκεντρώνοντας αρνητές στράτευσης και από τις δύο πλευρές της Κύπρου, ώστε να συμπαρασταθούν στο δικαίωμά του. Στο πλευρό του βρίσκονται άλλωστε ήδη αρκετοί ευρωβουλευτές και ευρωπαϊκοί φορείς, οι οποίοι εκφράζονται επικριτικά για τη στάση αυτή του τουρκικού στρατού και αναμένεται να επέμβουν, σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη.

 

Σημειώνεται πως, ο Μουράτ Κανατλί έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τη θητεία του στον τουρκοκυπριακό στρατό, στον οποίο όμως θα καλείται ως έφεδρος για άσκηση μια φορά τον χρόνο, μέχρι να συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2013. Ο ίδιος εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του αντιμιλιταρισμού και της αποστρατικοποίησης της μοιρασμένης Λευκωσίας από όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο.

 

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

 
βλ. επίσης “Πραγματικά αντικατοχικός” (26/07/2011) & “Νέα αναβολή στη δίκη Κανατλί” (27/07/2011) 

 

ΠηγήΕφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

 

25/11/2011 – 11:35

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s